Tieto stránky využívajú cookies na ukladanie informácií vo vašom počítači. Používaním stránok s tým vyjadrujete súhlas. Ďalšie informácie
MENU
Galaxy logo
  • 25 rokov skúseností s AVS technológiou
  • desiatky tisíc úživateľov v ČR a na Slovensku
  • odborný garant AVS technologie v ČR a SR
Quatro - nákup na splátky
+421 905 426 341
[email protected]

Psychowalkman, odborne AVS prístroj: Mýty a fakty - PHDR. Jarmila Nývltová

Psychowalkman, odborne AVS prístroj: Mýty a fakty - PHDR. Jarmila Nývltová

Tento článok bol vydaný v českom jazyku na českom odbornom webe DOKTORKA.cz

Psychowalkman som prvýkrát videla v praxi u kolegov v Belgicku, v deväťdesiatych rokoch. Jeden prístroj som si tam kúpila, pre osobné používanie. Asi za rok potom som bola požiadaná v súvislosti s odbornou konferenciou, aby som sa jeho účinkov vyjadrila a opísala doterajšie skúsenosti. Musela som na ten účel zohnať nejaké klinické štúdie a tie ma inšpirovali k tomu, že som psychowalkman začala používať vo svojej psychologickej praxi - najprv u nás, potom v Rakúsku.

Stále dostávam otázky, či psychowalkman skutočne funguje. Záleží samozrejme na tom, aká má človek očakávania. Avšak ak vezmem do úvahy samotný princíp, tak jednoznačne funguje. Princíp jeho pôsobenia je dnes už bezo zvyšku preukázaný, zdokumentovaný stovkami štúdií i praxou. Ostatne účinok AVS prístroja je vcelku logický, pochopiteľný a myslím, že každý už podľa popisu musí pochopiť, že sa nejedná o žiadne čiary, placebo efekt, ale o biofyzikálne a presne merateľné účinky. Ostatné overiť si to môžete aj sami: u kvalitných psychowalkmanov, ktorým je napríklad prístroj Laxman, ucítite jasný účinok sami hneď na prvýkrát.

V zásade ide o to, že AVS prístroj (AVS = audiovizuálnej stimulácie) vysiela svetlom z okuliarov a zvukom zo slúchadiel konkrétnu frekvenciu, na ktorú sa následne vyladí frekvencie mozgu. V mozgu neustále prúdi bioelektriny, ktorá kmitá v rôznych frekvenciách. Pri frekvenciách pomalých, ktoré nazývame hladina delta (0-4 Hz) dochádza k spánku, pri frekvenciách rýchlych, v hladine vyššej beta (nad 25 Hz) dochádza k vysokej výkonnosti až stresu (to záleží na viacerých faktoroch). Medzi týmito pólmi existuje celé spektrum nejrůzných frekvencií, v ktorých telo i myseľ funguje odlišne. Existujú frekvencie, pri ktorých navodenie necítite bolesť, frekvencia zvyšujúce imunitu, či zrýchľujúci proces učenia a pod. Psychowalkman využíva prirodzenú schopnosť mozgu naladiť sa na frekvenciu, ktorú mu podsuniete. Pri drkotanie kolies vlaku, čo je pomalá frekvencia, ľudia zaspávajú. Pri stroboskopický svetle na diskotéke, čo je rýchla frekvencia, dochádza k zvýšeniu energie.

Dnešné psychowalkmany pracujú s celou škálou frekvencií, a to veľmi sofistikovane a naladí telo i myseľ užívateľa do potrebných stavov - spánku, relaxácia a pod. Väčšinu stavov, ktoré psychowalkman dokáže navodiť, človek sám zažíva prirodzene (napríklad odpočinok), ale vo veľmi malej hĺbke, alebo málo často, alebo ho nie je schopný vplyvom rôzne záťaže navodiť v určitú potrebnú dobu. Typické je to u nespavosti: nemôžete zaspať, aj keď ste unavení. Ja tomu hovorím přetaženost. Psychowalkman pre zrušenie nespavosti funguje stopercentne: naladí Vás do pomalé hladiny delta - spánku, takže mimovoľne behom pár minút zaspíte. Navyše prehlbuje frekvenciu spánku, takže je spánok hlbší a kvalitnejšie - spoznáte to ráno, kedy sa prebúdzate naozaj svieži a odpočinutí.

Čiže psychowalkman v princípe funguje, ale ...

Vždy existujú nejaká "ale" - u AVS prístrojov dve. Po prvé musíte tento prístroj používať podľa správneho postupu. To platí zvlášť pre Čechov, ktorí návody ignorujú - u psychowalkmanu to nerobte, inak z neho tie správne účinky nedostanete. A druhé "ale": účinnosť záleží samozrejme na kvalite prístroja, rovnako ako u akéhokoľvek iného tovaru.

Správny postup - patria sem tri hlavné zásady:

1 / Niekoľko prvých sedení si spúšťať len relaxačné programy, žiadne iné - relaxácie je totiž vstupnou bránou ku všetkým ďalším účinkom.

2 / Sedenie musí byť vždy príjemné. Ak prvé použitie príjemné nie je, čo sa môže stať, pretože stimulácia je veľmi silná a organizmus si musí zvyknúť, je potreba ubrať svetlo či zvuk, aby použitie príjemné bolo. A to platí aj neskôr: vždy musí byť použitie príjemné.

3 / Pravidelnosť. Kvalitný AVS prístroj vám dá účinok kedykoľvek na prvé spustenie, ale až pravidelnosť robí z tejto metódy toho najlepšieho domáceho lekára. Pri pravidelnom používaní cca 3-4x týždenne máte možnosť si zvýšiť celkovú kondíciu o niekoľko levelov.

Na internete som občas našla v diskusiách nespokojné používateľa a bolo ľahké si všimnúť, že úplne ignorovali potrebný postup. V tom prípade nemohli pocítiť účinok, navyše keď mali prístroj nasadený prvýkrát. Vôbec je potom dôležité postupovať podľa návodu, zoznámiť sa s touto technológiou - kto to urobí, býva v zásade s účinkami spokojný. Nutné tiež dodať, že niektorí výrobcovia tie správne postupy v návode vôbec neuvádza (sic!). Títo výrobcovia patrí práve k tým horším. Všeobecné zásady, veľmi kvalitne spracované, nájdete napríklad u odborného garanta AVS technológie pre ČR a SR.

Účinnosť jednotlivých prístrojov

Účinnosť záleží samozrejme na výrobku samotnom, pretože s psychowalkmanom je to napríklad ako s autom: každej vás dovezie z A do B, ale niektoré lepšie, bezpečnejšie, rýchlejšie, komfortnejšie. Rozdiel medzi trabantom a mercedesom si asi viete predstaviť, že? Aj ten najhorší psychowalkman Vám poskytne nejaký základný účinok (relaxáciu, spánok, dobitie energie), avšak ten najlepší vám toto všetko ponúkne treba dvakrát, trikrát rýchlejšie, použitie bude zmyslovo veľmi príjemné, praktické a k tomu si môžete spustiť napríklad 30 ďalších programov - možností. Nechcem niektoré výrobca haniť či iným robiť reklamu (a tiež sa na tomto trhu úplne neorientuje), ale spomeniem aspoň meno toho celosvetovo najlepšieho AVS prístroja. Najmä preto, že s ním mám tú najlepšiu skúsenosť a že prevyšuje o triedu alebo viac všetky ostatné: vyrába sa v Nemecku a volá sa Laxman. Informácie o ostatných psychowalkmanu si určite nájdete sami. Z internetu asi nespoznáte úplne presne, nakoľko je daný psychowalkman kvalitný, ale hľadajte podľa referencií alebo informácií, či daný dodávateľ garantuje účinnosť. Alebo podľa ceny: psychowalkmanom, ktorý stojí 10.000 Sk a viac, nemáte čo pokaziť. A najistejšie je samozrejme osobné vyskúšanie! Keď už chcete dať za niečo dosť tisíc, stojí to za to.

Z psychologickej praxe

Po niekoľkých rokoch praxe hodnotím prínos AVS prístroja ako veľmi dobrý, ba vynikajúce. Dobré účinky psychowalkmanov vystupujú na povrch hlavne preto, že náročnosť doby sa neustále zhoršuje. Neustále pribúda stresu, dnes existuje už aj stres z nadmiery informácií (tzv. Informačné šum), zhoršenie biochémie organizmu vďaka horšiemu životnému prostrediu alebo strave a hlavne stále rýchlejší životný štýl odsúva odpočinok a graduje výkonnosť. Psychické problémy ako sú depresie, stres, nespavosť, únavovost, nesústredenosť rastú vysokým tempom (v Európe, vrátane Slovenska, tým trpí asi tretina dospelej populácie). Pritom AVS prístroj je na všetky tieto veci ako stvorený. A rýchly. Najťažšie prípady, ktoré som mala - syndróm vyhorenia, chronickej únavy, depresie - sme vyriešili doslova v priebehu niekoľkých sedení. Väčšinou 1-2x týždenne, po dobu 1-3 mesiacov a účinky boli trvalé. Niektorým klientom odporúčam, aby si zaobstarali nejaký psychowalkman domov, hoci aj ten najobyčajnejší, lacný, aby dostatočne relaxovali a nedostali sa preventívne do rovnakej situácie.

Keď nechávam použiť Laxman, stačí na 15 minút, každý pocíti účinky. Väčšina ľudí je skôr užasnutá z toho, ako vyzerá skutočná hlboká relaxácie. A o to ide. Ľudia si často myslia, že majú dosť relaxácia: cez víkend výlet na bicykli, dvakrát ročne poriadna dovolenka, posedenie s priateľmi, pri televízii, pri knihe. Ale väčšinou je to pre dnešnú dobu absolútne nedostatočná relaxácie. Problém je ten, že ak narastá stres, tak si naň postupne zvykáte, a už si nepamätáte, aké to je cítiť sa relaxovaní - naozaj blažene.

Pri hlbokej relaxácii navodené AVS prístrojom dochádza ihneď k navodeniu rovnováhy: psychicky sa to prejavuje ako nadhľad, stav blaha, vysoká sústredenosť, naprostá zrelaxovanost, rýchlosť rozhodovania, bystrosť, kreativita, nechuť na omamné látky a pod. AVS prístroj má samozrejme tiež somatické účinky: uvoľnenie svalov, bolesťou.

Nežiaduce účinky

Sú malé, ale sú. Niekoľkokrát sa mi osobne za roky užívania stalo, že som sa potom necítila dobre. Nebol na to žiadny logický dôvod, ale môže sa to stať. Alebo môže začať bolieť hlava, pretože intenzívna stimulácia mení prekrvenie mozgu. Migrény sa s tým naopak dajú dobre liečiť. V týchto prípadoch odporúčam psychowalkman odložiť a použiť znovu až za 2 dni - vždy už je to potom dobré alebo aspoň lepší.

Upozorňujem tiež na to, že AVS prístroj by nemali používať epileptici, ľudia chorí vážnymi duševnými poruchami, ako je schizofrénia, ľudia pod vplyvom drog a alkoholu a ženy od šiesteho mesiaca tehotenstva. Ak som mala svetlocitlivé alebo celkovo senzitívne klientov, väčšinou sú to ženy, tak sme museli začínať s minimálnou intenzitou svetiel. Mala som tú pani, ktorá používala psychowalkman na minimum, pretože viac nezniesla. Účinnosť potom bola nižšia, ale ešte dostatočná. Nikdy som sa v praxi nestretla s epileptickým záchvatom (ostatne u nových AVS prístrojov už to ani nie je možné) alebo s nejakými nežiaducimi účinkami.

Záver

Moje skúsenosti s psychowalkmanom sú teda dobré, súkromne aj v praxi klinického psychológa. Z hľadiska osobného používanie vidím jeho výhodu v množstve možností a účinkov vhodných pre dnešnú dobu, ako je okamžité zrušenie únavy, napätia, zvýšenie koncentrácie, nadhľadu, učenie, jednoducho mentálnej výkonnosti. Z hľadiska profesionálneho oceňujem veľmi rýchle účinky vo všetkých oblastiach, ktoré ponúka, okrem snáď zrýchlenie učenia - tu sa dostavujú výsledky pomalšie než napríklad u relaxácie. Tiež fakt, že klienti pociťujú túto metódu, stimuláciu ako príjemnú, je veľmi dôležitý.

Nemôžem samozrejme komentovať typy AVS prístrojov, ktoré nepoznám (posledné roky používam len model Laxman). Domnievam sa na základe svojich skúseností, že nejako účinné budú všetky typy, ktoré sa oficiálne na trhu ponúka, ale medzi tými horšími a najlepšími je samozrejme rozdiel v rýchlosti účinku, komfortu a celkových možnostiach. To si každý musí vyhodnotiť sám a môžem znovu len pripomenúť možnosť osobného vyskúšania. Psychowalkman - AVS prístroj sa rozhodne používať oplatí, dochádza potom k zlepšeniu vo viacerých sférach života, ako je napríklad zlepšenie psychickej odolnosti, kondície, celkového zdravia, väčšej radosti zo života, riešenie konkrétnych chorôb a najmä dosiahnutie trvalej psychickej pohody.

PhDr. Jarmila Nývltová

Tento článok bol vydaný v českom jazyku na českom odbornom webe DOKTORKA.cz

100% záruka spokojnosti Až 21 dní na vrátenie tovaru, 100% garancia spokojnosti
Predĺžili sme zákonnú lehotu na vrátenie tovaru zo 14 na 21 dní. Chceme, aby ste si poriadne vyskúšali naše produkty. Na 100% otestovali a boli na 100% spokojní. Keď Vám produkt z nejakého dôvodu nevyhovuje alebo nesplnil požadované účinky, tak nám produkt môžete do 21 dní vrátiť - viac info TU.

Doporučujeme

AVS prístroj Laxman Basic - psychowalkman

AVS prístroj Laxman Basic - psychowalkman
Doporučujeme
Aj na splátky
1121 €

AVS prístroj Laxman Premium - psychowalkman

AVS prístroj Laxman Premium - psychowalkman
TOP
Doporučujeme
Aj na splátky
1380 €

Meditácia: sada programov pre AVS prístroj Laxman

Meditácia: sada programov pre AVS prístroj Laxman
82 €